Drożdże winiarskie 20ml Bordeaux Browin

BROWIN


10.99 zł szt

Historia cen

Cena tego produktu w ostatnim czasie nie uległa zmianie
  • Najniższa cena w historii: 10.99 zł
  • Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 10.99 zł
Sprawdź historię zmian ceny tego produktu

Opis:

Uniwersalne, szlachetne drożdże do wszystkich rodzajów win. Polecane są zwłaszcza do win z czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, aronii, jeżyn, czarnych, czerwonych i białych porzeczek, czarnych winogron, czarnych jagód, czarnego bzu. Bordeaux, to specjalnie wyselekcjonowany szczep drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, zawieszonych w płynie ochronnym. Drożdże te zapewniają szybką i stabilną fermentację w bardzo szerokim zakresie temperatur, dobre odfermentowanie cukrów, trwałą barwę wina i atrakcyjny bukiet. Warto ich użyć do win wymagających długiego okresu dojrzewania. Istotne cechy: - drożdże w płynie - opakowanie 20 ml na 5-25 L soku - temperatura fermentacji: 13-32°C - alkohol: do 14% - pełnia możliwości - przy zastosowaniu pożywek: z witaminą B1 i Kombi Vita Sposób użycia: Drożdże w płynie należy wstępne namnożyć, czyli przygotować szczepionkę drożdży - tak zwaną matkę drożdżową. Do butelki o pojemności 1 L wlej 150 ml soku lub włóż 200 g rozdrobnionych owoców, 300 ml wody i dodaj 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryj czopem z waty i pasteryzuj przez 30 min. Po wystudzeniu do butelki wlej zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki drożdży. Całość pozostaw na 1-2 doby w temp. 22-26°C, po czym wlej do pojemnika fermentacyjnego lub balonu z nastawem wina (5-25 L). UWAGA: we wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży zachowaj sterylne warunki - szczególną uwagę zwróć na czystość naczynia, w którym będziesz namnażać drożdże. Składniki: brzeczka słodowa, kultura drożdży winiarskich Saccharomyces cerevisiae, sole mineralne.

Parametry:

EAN 5904816918625
SKU 82675202