Noże Fiskars – czy są bliskie perfekcji?

Przewodnik po nożach kuchennych

Spis treści:

  1. A nuż… nowy nóż?
  2. Nóż szefa kuchni – jeden nóż, by rządzić kuchnią
  3. Jedna nazwa, dziesiątki zastosowań
  4. Noże Fiskars – z tradycją w nowoczesność
  5. Ostrzałki, bloki i inne akcesoria do noży

A nuż… nowy nóż?

Żaden gospodarz i gospodyni domowa nie mogą obyć się bez dobrej jakości kuchennego noża. Niezależnie jaka jest nasza dieta i upodobania kulinarne, dobrej jakości noże w naszych kuchennych szufladach są niezbędne w sprawnym przygotowywaniu, krojeniu i siekaniu składników na nasze ulubione dania. Frustracja wynikająca z używania niedopasowanych, tępych noży potrafiła złapać przy blacie niejednego adepta sztuki kulinarnej, stąd też bardzo wiele osób decyduje się na zakupienie do kuchni zestawu noży sygnowanych przez znane i popularne marki. Jedną z takich marek jest niewątpliwie Fiskars, firma legenda, której nazwa uniwersalnie się kojarzy z wysokiej jakości nożami. Skąd się wzięła popularność noży Fiskars? Jakie inne popularne marki produkują wysokiej jakości noże? Czy w domowej kuchni też możemy używać specjalistycznych noży do zadań specjalnych? Sprawdźmy!

Nóż szefa kuchni – jeden nóż, by rządzić kuchnią

Profesjonalny nóż szefa kuchni to jej wyjątkowo istotne i wręcz niezbędne wyposażenie. Szeroki u nasady i zwężony na szczycie, zwieńczony ostrym czubkiem, posiadający doskonale naostrzone ostrze, jest tak samo uniwersalny jak i przydatny w codziennym przyrządzaniu potraw. Wiele osób wybiera nóż szefa kuchni jako ten najbardziej ‘profesjonalny’ i to jemu poświęca najwięcej uwagi przy wybieraniu noża do kuchni. I jest to bardzo dobra koncepcja! Wszechstronny, dobrej jakości nóż szefa kuchni to gwarancja nawet wieloletniego komfortu w pracy w kuchni. Adepci sztuki kulinarnej powinni sprawdzić profesjonalny, stalowy nóż Gerlach z kolekcji PRECISION oraz nóż Fiskars FUNCTIONAL FORM w swoim klasycznym, stylowym kształcie.

Miłośnicy kuchni wschodu z pewnością pokochają nóż Fiskars do kuchni azjatyckiej FUNCTIONAL FORM którego szeroki czubek idealnie się sprawdzi do krojenia i siekania warzyw i porcjowania mięs.

Tym, którzy w kuchni aspirują do miana profesjonalisty i nie baczą na koszta, polecamy stalowy nóż pokryty warstwą tytanu KASUMI TITANIUM oraz masywny, dwudziestocentymetrowy ZWILLING TWIN FOUR STAR II, wykuty z jednego kawałka stali oraz hartowany lodem w celu zapewnienia najwyższej, wieloletniej wytrzymałości i ostrości.

Jedna nazwa, dziesiątki zastosowań

Nóż nożowi nierówny, szczególnie jeżeli chodzi o gamę ich zastosowań! Wiele osób decyduje się na kupno specjalistycznych noży do zadań specjalnych, takich jak nóż do chleba, nóż do obierania warzyw, nóż do sera, nóż do trybowania czy nóż do pizzy. Czy warto w nie inwestować? Tak! Noże dedykowane konkretnym składnikom bądź potrawom nie wzięły się znikąd –  ich ergonomia i budowa najczęściej dopasowują się wygodą użytkowania do ich przeznaczenia.

Poranki umili ząbkowany, długi, dwudziestocentymetrowy nóż do chleba AMBITION ACERO, którego falowane ostrze z łatwością wejdzie nawet w najbardziej chrupiącą skórkę świeżego bochenka, podobnie jak w przypadku ergonomicznego i wytrzymałego noża do chleba GERLACH VELOCITY. Cudowny w swoim designie, perforowany nóż do sera BOSKA MONACO to odpowiedź dla wszystkich, którzy chcą gładko kroić wszystko od cheddara po roqueforta. Piękny, zagięty pod kątem, długi na 26 cm nóż do pizzy BALLARINI TEVERE z pewnością sprawdzi się na każdym pizza party i w mig pokroi podzieli nawet największą pizzę.

Gdy zajdzie potrzeba dokładnego przygotowania warzyw, pomogą nam specjalistyczne noże Fiskars, takie jak kompaktowy nóż do skrobania Fiskars z kolekcji FUNCTIONAL FORM, czy nóż do warzyw z kolekcji DUKA VICTORINOX SWISS CLASSIC, który to został wyprodukowany przez szwajcarską legendę produkującą noże i scyzoryki, firmę Victorinox. Miłośnicy włoskiej kuchni z zainteresowaniem powinni też spojrzeć na rzadko spotykany, dedykowany nóż Fiskars do pomidorów!

Noże Fiskars – z tradycją w nowoczesność

Wspomniane wcześniej noże Fiskars należą od lat do topu najchętniej kupowanych noży kuchennych, zarówno w segmencie domowym jak i profesjonalnym. I jest to popularność całkowicie zasłużona! Firma Fiskars została założona w Finlandii w XVII wieku i do dziś, nawet po kilkuset latach, istnieje jako skandynawskie przedsiębiorstwo którego credo to dostarczanie jak najwyższej jakości ostrzy do szerokiej gamy zastosowań. Fiskars wszakże nie jest marką, która na kuchennych stołach pojawiła się od razu – jej szeroki asortyment produktowy rozpoczął swoją światową karierę od.. narzędzi ogrodniczych oraz nożyczek!

Noże Fiskars podbiły kuchnie zarówno te domowe jak i restauracyjne wysoką ostrością, wykonaniem w całości ze stali nierdzewnej, designerską, ergonomiczną rękojeścią i długą gwarancją. Pełny zestaw Fiskars, poza uzupełnieniem kuchni, to też świetny pomysł na prezent dla wszystkich tych, którzy kochają gotować, planują przeprowadzkę lub wprowadzają się do świeżo wyremontowanej kuchni! Pięcioelementowy zestaw noży Fiskars w gustownym, drewnianym bloku z pewnością dopasuje się do niejednego wystroju kuchni, a wszechstronny, ośmioczęściowy zestaw noży FISKARS ESSENTIAL to doskonałe połączenie zawierające w sobie nóż szefa, noże kuchenne, noże do obierania plus dedykowaną ostrzałkę, aby noże Fiskars służyły nam jak najdłużej.

Akcesoria do noży, czyli bloki i ostrzałki

Warto wspomnieć o dedykowanych nożom akcesoriach. Wiele kompletów profesjonalnych noży dostarczane jest razem z blokami do ich przechowywania. Bloki do przechowywania noży, najczęściej drewniane, są nieodzownym dodatkiem który pomaga dbać o trwałość noży oraz organizuje pracę w kuchni. Noże zamiast być wrzucone razem z innymi do szuflady, odznaczają się swoją wyjątkowością dzięki dedykowanemu blokowi. Obcieranie się o przypadkowe przedmioty zapobiega tępieniu się ostrzy. Trzymanie ostrych noży w blokach jest też o wiele bezpieczniejszym sposobem ich przechowywania, a do tego wyjątkowo estetycznym.

Co robić, gdy nasz ulubiony nóż zaczyna tracić swoją pierwotną ostrość? Nawet te najtrwalsze potrafią naturalnie się zużywać wraz z biegiem czasu. Pamiętajmy, że tępe ostrze to większe ryzyko urazu, gdy niepotrzebnie wkładamy za dużo siły w nacisk noża! Całe szczęście ostrzałki do noży znajdziemy w asortymencie wielu sklepów oraz producentów. Profesjonalna, kompaktowa ostrzałka do noży od Chef’s Choice zarówno ostrzy, jak i wygładza, a miłośnikom bardziej tradycyjnych narzędzi z pewnością spodoba się uniwersalna ostrzałka AMBITION KYOTO ze stali nierdzewnej.

Osobom ceniącym czas i lubiącym załatwiać wszystko za jednym zamachem z pewnością spodoba się zestaw pięciu noży kuchennych FISKARS zawierających w sobie także blok i ostrzałkę.