Catler DMS 203 japoński nóż szefa kuchni

Catler


689.99 zł szt

Historia cen

Cena tego produktu w ostatnim czasie nie uległa zmianie
  • Najniższa cena w historii: 689.99 zł
  • Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 689.99 zł
Sprawdź historię zmian ceny tego produktu

Opis:

 Uniwersalny japoński nóż szefa kuchni typu Gyuto to jeden z podstawowych elementów wyposażenia japońskich kucharzy. Jest wszechstronny, mocny i ostry, dzięki czemu idealnie nadaje się do krojenia mięsa, ryb i warzyw. Długość ostrza 203 / długość całkowita 338 mm. Dziś stal damasceńska dzieli się na "odlewaną" i "spawaną". Odlewany damaszek był wytwarzany poprzez topienie stali w małych glinianych tyglach, a następnie dodawanie różnych domieszek zgodnie z recepturą kowala. W przeciwieństwie do tego, spawany damaszek jest warstwowy, składający się z co najmniej dwóch rodzajów stali lub stali i innego metalu. Łagodna, elastyczna stal jest używana w połączeniu z twardą, wysokowęglową stalą w dziesiątkach do setek warstw. Pomysłowa i niezrównana technologia słynnych japońskich kowali była w stanie połączyć elastyczną i twardą stal, aby połączyć ich unikalne właściwości w wyjątkowe dzieło samurajskiego miecza. Noże z serii DMS powstają dzięki technologii spawania w 67 warstwach, łączącej miękką stal VG2 i twardą stal VG10. Daje im to świetne właściwości - ekstremalną twardość, elastyczność i trwałość. Dostawcą materiałów do produkcji noży jest japońska firma TAKEFU. Rękojeści noży wykonane są z drewna klonowego i poddane obróbce metodą KEBONY. Technologia ta, opracowana w Norwegii, jest opatentowanym procesem, który, wolny od szkodliwych substancji i toksyn, wzmacnia strukturę komórkową użytego klonu i podkreśla nie tylko doskonałe właściwości twardego drewna, ale także bogaty brązowy kolor.

Parametry:

SKU 807143