Nóż Santoku (ostrze hollow) CHROMA Type 301


469.00 zł szt
Darmowa dostawa

Historia cen

Cena tego produktu w ostatnim czasie nie uległa zmianie
  • Najniższa cena w historii: 469.00 zł
  • Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 469.00 zł
Sprawdź historię zmian ceny tego produktu

Opis:

Nóż Santoku jest odpowiednikiem noża szefa, ale jest cieńszy, a ostrze jest szerokie i lekko zaokrąglone. Dodatkowo, posiada żłobienia, które podczas pracy tworzą kieszenie powietrzne, sprawiając, że warzywa i mięso nie przyklejają się do jego powierzchni. Kroić można nim w kierunku do siebie i od siebie, jest przeznaczony do krojenia mięsa i innych składników, ale nie zaleca się używania go do cięcia kości.

Noże Type 301 CHROMA zostały zaprojektowane przez projektanta Ferdynanda Porsche i charakteryzują się niezwykłą formą, która oglądana z boku wygląda jak samo ostrze bez rękojeści. To jednak złudzenie: nóż jest tak zaprojektowany, że ostrze jest stopione z rączką w sposób niewidoczny, a rączka ma kształt trapezu. Wykonano ją ze stali nierdzewnej 18/10, a ostrze ze stali japońskiej 301. Na miejscu łączenia znajduje się „perełka”, która zaznacza koniec uchwytu.

Zalety noży Type 301 CHROMA:
- użycie nowoczesnych materiałów do produkcji,
- połączenie tradycji rzemiosła z zaawansowaną technologią,
- nowoczesny, ale ergonomiczny uchwyt,
- niewidoczne łączenie, wpływające na bardziej higieniczne użytkowanie noża (resztki nie zbierają się w łączeniu),
- specjalna metoda szlifowania – nóż jest bardziej i dłużej ostry,
- polecany przez słynnych kucharzy,
- nagradzany na wystawach oraz wystawiany w wiedeńskim Muzeum Sztuki Nowoczesnej oraz nowojorskim muzeum MoMA.

Jak pielęgnować noże japońskie?
1.    Nie myć w zmywarce – czyścić ręcznie i wycierać do sucha.
2.    Regularnie ostrzyć nóż – najlepiej na kamieniach ceramicznych (zalecane co 6 miesięcy).
3.    Przechowywać w bloku lub etui.
4.    Używać na drewnianych lub plastikowych deskach do krojenia.
5.    Nie używać do przecinania mrożonek, kości.


Parametry:

SKU 20184