Patelnie
Patelnia to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Bez niej nie jestesmy w stanie poruszac sie w świecie kulinarnym i tworzyć różne potrawy. Patelni potrzebuje każdy użytkownik kuchni. Od takich, ktorym służy ona do przygotowania prostych potraw po milosnikow sztuki kulinarnej, którzy tworzą coś z niczego, eksperymentują w kuchni, wymyślając coraz to nowe potrawy. Obecnie na rynku mamy szeroki wybór patelni, w zależnosci od ich przeznaczenia czy wykonania od teflonowych, stalowych po ceramiczne, grillowe czy woki. Ułatwia to w duzym stopniu przygotowanie danych potraw.
Patelnie – jaką wybrać?
Przy wyborze patelni warto się kierować kilkoma ważnymi kwestiami. Ważny jest rodzaj materiału i jakość wykonania. Bardzo istotna jest tutaj powłoka patelni. Warto sobie zadać pytanie do czego jej potrzebujemy, jakie bedzie jej zastosowanie. Jeśli zależy nam na jednej ale dobrej aby słuzyla nam do wszystkiego, to patelnia uniwersalna bedzie najlepszym wyborem. Rozmiar patelni tez jest tu istotny, nie moze być ani za mała ani za duża. Odpowiednia do smażenia i duszenia ulubionych dań. Część proponowanych patelni umożliwia smażenie przy minimalnej ilości tłuszczu, co ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Poza tym większość patelni można stosować na wszystkich typach kuchni, także indukcyjnych. Część z nich wyposażona jest w pokrywki, do niektórych można dokupić je pojedynczo.
Zestawy patelni – dlaczego warto mieć?
Aby miec komfort w kuchni poczas gotowania, warto mieć nie jedną ale zestaw patelni o różnych rozmiarach i w zaleznosci od potrzeb mamy wybór. Poza tym zestaw patelni jest idealnym i praktycznym pomysłem na prezent. Skompletowane, dobrej jakości patelnie i różnej wielkości są funkcjonalne i estetyczne.
Patelnie specjalistyczne – czy są niezbedne?
Z pewnościa patelnia uniwersalna poradzi sobie z kazda potrawa, ale aby ułatwic sobie zycie w kuchni, aby potrawy wychodzily idealne, warto mieć odpowiednia do tego patelnie.
Patelnia do naleśników – dlaczego jest niezastąpiona?
Naleśniki przygotowuje sie niemal w każdym domu, a na pewno tam gdzie są dzieci. Na pozór łatwe w przyrządzeniu, ale jak nie mamy odpowiedniej patelni, mogą sie nie udać, ciasto może przywrzec do dna patelni. Dlatego specjalna patelnia do naleśników zdecydowanie ułatwi ich przygotowanie.
Patelnia do naleśników- co ją wyróznia?
Patelnia do naleśników jest stosunkowo płaska. Średnica jej wynosi od 19 do 30 cm, ale najpopularniejsze patelnie, mają 25-27 cm. Poza tym taka patelnia posiada nieprzywierającą powłoke, typu non stick. Nie musimy sie wtedy martwic, że ciasto bedzie nam przywierać do patelni. Najlepiej w tej roli sprawdzają sie patelnie z powłoką ceramiczną, mineralną lub teflonową nieprzywierającą.
Patelnie teflonowe – dlaczego są tak popularne?
Patelnie teflonowe – komfort w kuchni
To co wyróżnia patelnie teflonowe od innych i jest ich główną zaletą to powłoka nieprzywierająca, dzieki której przygotowywane potrawy nie przyklejają sie do gładkiej powierzchni. Jest to ważna cecha, gdyż umożliwia niezwykły komfort użytkowania tego typu patelni. Idealna do smażenia i duszenia potraw mięsnych, ryb, warzyw, a także wielu innych potraw. Na uwage zasługują patelnie teflonowe typu non-stick, które pokryte są dwuwarstwową powłoką pozbawioną szkodliwych substancji. Daje ona nam gwarancje, że podczas smażenia do naszego pożywienia nie przenikną żadne szkodliwe dla zdrowia związki. Wszystkie patelnie posiadają ergonomiczne rączki, które uprzyjemniają korzystanie z nich. Poza tym patelnie teflonowe są proste i łatwe w utrzymaniu i konserwacji.
Patelnie stalowe – gwarancją użytkowania przez długie lata
Patelnie stalowe są niezwykle wytrzymałe i trwałe, co powoduje, że sa praktyczne i funkcjonalne. Patelnie stalowe wykonane z najwyższej jakości stali 18/10 szybko i równomiernie się nagrzewają, dzięki czemu przygotowywane przez nas potrawy poddawane z każdej strony optymalnej obróbce cieplnej. Natomiast połyskująca powłoka odporna jest na zarysowania i odkształcenia. Nalezy dodać, że dobrej jakości patelnie stalowe są niezwykle wygodne w uzytkowaniu. Można ją myć w zmywarce i nie wymaga specjalnego czyszczenia.
Patelnie ceramiczne – nowoczesność i praktycznośc w jednym
Patelnie ceramiczne cieszą sie coraz większa popularnoscią i nic w tym dziwnego, ponieważ prezentują wiele innowacyjnych rozwiązań, które docenią użytkownicy. Patelnie ceramiczne pokryte są warstwą powłoki nieprzywierającej i dzięki temu potrawy nie przypalaja się i nie przywierają do dna. Ponadto dysk aluminiowy wbudowany w trójwarstwowe dno zapewnia równomierną dystrybucję ciepła, co pozwala na przyspieszenie procesu gotowania oraz zapewnia oszczędność energii.
Patelnie ceramiczne są odporne na wysokie temperatury, na wszelkie otarcia i zadrapnia oraz niezwykle trwałe. Poza tym posiłki przygotowane na takiej patelni są lekkie i zdrowe, ponieważ nie wymagają dużej ilości tłuszczu,a dzieki ceramicznej powłoce nie wydzielają się żadne toksyczne substancje.
Patelnie ceramiczne nadają się do stosowania na wszystkich typach kuchenek, także indukcyjnych.
Patelnie żeliwne – dlaczego warto wybierać?
Żeliwo jest jednym z najbardziej naturalnych materiałów, z których wykonuje się naczynia i akcesoria kuchenne.Dlatego potrawy w nich przygotowane są aromatyczne i smaczne. Idealne dla koneserów i zwolenników zdrowego żywienia. Ponadto patelnie żeliwne pokryte są ceramiczną nieprzywieralną powłoką odporną na zarysowania, do tego szybko się nagrzewają, a więc są niezwykle energooszczędne.
Patelnie indukcyjne – co trzeba o nich wiedzieć
Jeśli szukamy patelni na płytę indukcyjną, należy zwrócić szczególną uwagę na produkty wykorzystujące technologię Full Induction. Ważne jest aby patelnia indukcyjna wykorzystywała w pełni potencjał płyt indukcyjnych, bo wtedy możemy liczyć na szybsze przygotowanie potraw. Jest to mozliwe dzięki wbudowanym dyskiem aluminiowym w dno patelni.
Patelnie grillowe – idealne przez cały rok
Potrawy z grilla lubi chyba każdy, bo nadaje on potrawom wspaniały smak i aromat. Jednak sezon na grilla nie traw zbyt długo, dlatego aby zapewnić sobie cudowny smak grillowanych potraw należy pomysleć o patelni grillowej. Patelnia grillowa jest dobrą alternatywą dla grilla tradycyjnego, a smak i aromat potraw pozostaje bez zmian. Możemy grillowac mieso, ryby czy warzywa.
Patelnie grillowe – dlaczego warto?
Jeśli zależy nam na smaku grillowanego miesa, ryby lub warzyw to z pewnością warto zdecydowć się na patelnie grillową. Standardowe patelnie nie zastąpią nam patelni grillowej, która jest specjalnie stworzona na potrzeby grillowania potraw a nie ich smażenia czy duszenia. Na pierwszy rzut oka taka patelnia rózni sie od innych kształtem, jest prostokątna lub kwadratowa. Nie posiada też przykrywki, ponieważ potrawy nie dusimy tylko smażymy.
Patelnie grillowe posiadają odporną na ścieranie powłoke non-stick, ergonomiczną rączke i specjalne dno, które pozwala na energooszczędne smażenie.
Wok – dla miłośników kuchni orientalnej i nie tylko
Wok przede wszystkim kojarzony jest z kuchnią azjatycką i słusznie bo jest jest on niezbednym elementem każdej kuchni na Dalekim Wschodzie. Przygotowuje sie w nim typowe azjatyckie potrawy z ryżem, miesem i warzywami, ale tak naprawde ma szerokie i uniwersalne zastosowanie.
Wok – patelnia uniwersalna
Można w nim przygotowac dowolną potrawę, na jaka mamy ochote, a ponieważ jest to naczynie dość głebokie i z powodzeniem możemy wykorzystać je do wieloskładnikowych dań z ryżem lub makaronem, wymagających intensywnego mieszania.
Wok nadaje sie do gotowania, również na parze, jak i smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Nie musimy obawiać sie, że zarysujemy powierzchnie patelni, ponieważ powłoka antyprzywierająca skutecznie przed tym chroni.
Wok może być używany we wszystkich rodzajach kuchni.
AMBITION MAGNAT GRAY Patelnia 28 cm z powłoką Qualum Basic Stone / indukcja + przekładka filcowa
Nakrywamy
AMBITION MAGNAT PLUS Komplet patelni + patelnia naleśnikowa / Ø 20, 25, 28 cm / 3 elementy + GRATIS!
Nakrywamy