Spis treści:
- Nie kupuj kota w wo(r)ku – dobry wybór patelni
- Ceramiczne, emaliowane, granitowe. Rodzaje płaskich patelni
- Wok, czyli patelnia głęboka
- Patelnia grillowa – rewolucja w stylu fit
- Patelnie do naleśników i jajek
- Jak smażyć na indukcji?
Nie kupuj kota w wo(r)ku – rozsądny wybór patelni
Patelnia to prawdopodobnie drugi najbardziej istotny element domowego wyposażenia kuchennego, niezależnie od preferencji kulinarnych oraz dietetycznych. Ważniejsze są chyba tylko garnki! Smażenie jako jedna z prostszych, ale też i popularniejszych form przyrządzania potraw, na przestrzeni lat przeszła wiele wyobrażeń i niekoniecznie musi się ona tylko kojarzyć z tłustą, oleistą kuchnią. Pierwszym krokiem będzie wybranie patelni odpowiedniej do naszych potrzeb – wiele osób nie zwraca uwagi na to, jaką patelnię wybrać do swojej kuchni.
Czasy, w których do wyboru mieliśmy jedną, aluminiową patelnię, lub w których patelnie pokryte warstwą teflonu były najgorętszym krzykiem mody, dawno przeminęły. Obecnie ilość rodzajów patelni, ich zastosowań, sposobów użytkowania oraz przeznaczenia może przyprawić o zawrót głowy. Nie każdy, kto wybiera się do sklepu z akcesoriami AGD wie, czym się rożni patelnia ceramiczna od żeliwnej. Dostępne na rynku patelnie różnią się między sobą trwałością, metodą rozprowadzania ciepła, tym, jakie potrawy powinniśmy na nich przygotowywać no i finalnie – ceną. Zamiast spędzać czas w sklepach lub dokonać złego wyboru kupując przysłowiowego „kota w worku”, przeczytaj poniższy artykuł i daj się zainspirować naszymi poradami. A potem, oczywiście, zakup przez Homeclub.pl!
Ceramiczne, emaliowane, granitowe. Rodzaje patelni
Patelnia ceramiczna, podobnie jak patelnia grillowa, to doskonała alternatywa dla tych, którzy chcą się odżywiać mniej tłusto, ale nie chcą całkowicie rezygnować z przygotowywania potraw poprzez smażenie. Na patelni ceramicznej z powodzeniem będziemy mogli smażyć przy użyciu bardzo małej ilości tłuszczu, nie ryzykując przy tym przypaleniem lub przywieraniem jedzenia do dna. Patelnie z powłoką ceramiczną są nieco delikatniejsze od reszty swoich rówieśników, gdyż ceramiczna warstwa jest podatna na zdarcia. Przy użyciu patelni ceramicznych ważne jest, by korzystać ze szpatułek które są wykonane z drewna lub tworzyw sztucznych.
Interesującym segmentem są patelnie granitowe, czasami określane mianem mineralnych lub marmurowych. Te wysokiej jakości patelnie charakteryzują się bardzo niskim przywieraniem jedzenia do dna, także przy użyciu małej ilości tłuszczu. Patelnie granitowe doskonale się nadają także do duszenia – ciepło w nich jest rozprowadzane tak samo szybko, jak równomiernie.
Wok, czyli patelnia głęboka
Wok to azjatycka odmiana znanych nam płaskich i płytkich patelni. Kuchnia azjatycka, obfitująca w potrawy do przygotowania w jednym naczyniu jak i potrawy gotowane techniką stir-fry, stale wykorzystuje ten niezwykle przydatny rodzaj patelni, cechujący się płaskim, niedużym dnem i głębokim kloszem wokół niego. Możliwość umieszczenia wielu składników, świetne rozprowadzanie się ciepła oraz duża wygoda użytkowania sprawiają, że każda dobrze wyposażona kuchnia powinna posiadać w swoich szafkach choć jeden wok.
Możemy na rynku znaleźć woki z wieloma różnymi rodzajami powłok; na półkach są woki ceramiczne, woki emaliowane, woki teflonowe i klasyczne woki żeliwne.
Szeroka, 30 centymetrowa patelnia Gerlach Wok MONOLIT to wysokiej klasy wok pokryty ceramiczną powłoką. Jego grube, skonstruowane z czterech warstw dno zagwarantuje równomierne rozprowadzenie ciepła wewnątrz patelni. Świetnym wyborem w nieco niższej cenie jest Wok SMILE z akcesoriami z asortymentu sklepu Homla. Profesjonaliści nie powinno za to przegapić doskonałej propozycji Wok Pro IQ od Scanpan wprost z Fabryki Form.
Patelnia grillowa – rewolucja w stylu fit
Patelnia grillowa, swoją nazwę zawdzięczająca specyficznej, pokarbowanej i nieregularnej budowie spodu, to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą połączyć dobry smak ze świadomymi wyborami żywieniowymi. Równomiernie rozchodzące się ciepło po nieprzywierającej powierzchni jest zbawiennie dla tych, którzy ze względów zdrowotnych lub dietetycznych nie chcą lub nie mogą spożywać potraw smażonych na oleju, a chcieliby zachować soczystość i fakturę jedzenia przygotowywanego na grillu w domowych warunkach. Patelnia grillowa nadaje się idealnie zarówno do mięs jak i warzyw. Patelnia grillowa, zazwyczaj żeliwna, znajdzie zastosowanie zarówno dla fanów dietetyki jak i miłośników steków, którzy chcieliby mieć możliwość przygotowywania grillowych potraw w domowym zaciszu. Na patelni grillowej tak samo smacznie wyjdzie nam hamburger, jak i pokrojona w plastry cukinia.
Klasyczną patelnię grillową, taka jak aluminiową patelnię 28cm DUKA GOTA COOK lub ceramiczną patelnię grillową Graphite 26 x 26 ze sklepu Dajar znajdziemy w asortymentach wielu różnych sklepów i sieciówek. Ta podstawowa konstrukcja z kwadratowym dnem zapewni dużą powierzchnie do ułożenia naszych ulubionych składników, a pomimo swojej wielkości z łatwością zmieści się w większości zmywarek.
Dla bardziej wymagających proponujemy okrągłą, elegancką patelnię grillową Gerlach GRANITEX 28 cm, której grube, ceramiczne dno przypominające kamień powoduje równomiernie nagrzanie całej powierzchni patelni do wysokich temperatur. Patelnia ta nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek, z indukcyjnymi włącznie.
Patelnie do naleśników i jajek
Swoich własnych modeli patelni doczekały się jajka i naleśniki. Te pierwsze posiadają specjalną formę, do której wlewamy jajko aby zapobiec mu rozlania się po reszcie patelni i pozwolić przybrać atrakcyjną wizualnie formę. To zadanie świetnie spełni patelnia do jajek AMBITION Graphite o średnicy 26cm z kolekcji sklepu Dajar
Patelnie do naleśników cechują się bardzo płytką formą i cienkim spodem. Dzięki temu w szybki sposób równomiernie podgrzewamy świeżo wlane na patelnię ciasto, nie ryzykując przypaleniem lub surowym środkiem. W asortymencie sklepów AGD znajdziemy niedrogie, praktyczne modele takie jak TEFAL Simplicity o średnicy 25 cm czy gustowna, imitująca kamień patelnia do naleśników Loft z powłoką Qualum Basic Stone. Prawdziwi miłośnicy i profesjonaliści w przygotowywaniu naleśników i pancakes powinni zwrócić uwagę na świetną patelnię do naleśników Gerlach HARMONY CLASSIC , cienkie naczynie pokryte nieprzypalającą się ceramiczną powłoką.